Ohranite svojo hrbtenico zdravo

Bolj pogosta vadba, sprostitev in zdrav življenjski slog vam bodo pomagali pri ohranjaju zdrave hrbtenice.

prikaz hrbtenice

Spoznajmo hrbtenico

Vsak sestavni del ima svojo vlogo, njihovo skupno delovanje pa nam omogoča gibanje. Posplošeni opis hrbtenice se glasi: medvretenčne ploščice v zdravi hrbtenici prestrezajo in omilijo sunke in tresljaje, vretenca pa hrbtu zagotavljajo ustrezno oporo.

Sklepi v hrbtenici omogočajo natančno prileganje sestavnih delov, hkrati pa z vezmi skrbijo, da ne pride do izpaha.

Živci, natančneje živčni sistem, opozarjajo na preobremenjenost ali druge okvare, medtem ko mišice omogočajo gibanje celote.

Hrbtenica podpira in nosi zgornji del telesa, zaradi česar je vedno obremenjena. Obremenitev hrbtenice merimo s pritiskom v medvretenčnih ploščicah, ki ga ustvarjajo telesna teža, drža in zunanja teža (dvigovanje).

Vsak del hrbtenice sestavljajo še manjši deli, ki hrbtenico delajo prožno, a hkrati trdno.

Obremenitve hrbtenice

Hrbtenica je najmanj obremenjena v ležečem položaju.

V stoječem položaju del obremenitve medvretenčnih ploščic prevzamejo vezi in mišice. Pri sedenju se mišice in vezi sprostijo, kar poveča obremenitev in pritisk na medvretenčne ploščice. Nepravilna drža še poveča obremenitev. Zaradi vedno bolj prisotnega dela sede in daljših obdobij sedenja postajajo mišice in vezi vedno bolj ohlapne. S tem se veča obremenitev ostalih delov hrbtenice, ki prevzemajo breme neaktivnih delov, kar vodi k poškodbam. Povečan pritisk na medvretenčne ploščice je na kratek rok celo dobrodošel, saj – podobno kot vadba mišic – krepi medvretenčne ploščice in jih ohranja zdrave.

Razbremenite hrbtenico

Bolj pogosta vadba, sprostitev in bolj zdrav življenjski slog vam bodo pomagali pri ohranjanju zdrave hrbtenice.

Zakaj prihaja do poškodb

Do poškodb prihaja predvsem zaradi preobremenitve hrbta in/ali pomanjkanja vadbe. V obeh primerih hrbtenica začne izgubljati prožnost in gibanje postaja omejeno.

Prekomerna ali stalna obremenitev medvretenčnih ploščic povzroča izliv tekočine, ki jo vsebujejo. S postopnim izsuševanjem medvretenčnih ploščic se zmanjšuje razdalja med njimi, kar pripelje do trenja, s pogosto posledico ukleščenega živca ali celo uničenja medvretenčnih ploščic.

Prikaz hrbtenice in okvare po segmentih hrbtenice

Stoli SpinaliS ponujajo rešitev, saj omogočajo aktivno sedenje, ki z nenehnim gibanjem utrjuje mišice, vezi ohranja prožne in preprečuje točkovno obremenitev posameznih delov hrbtenice.

Pisarniški stol prikazuje premik sedala

Rešitev pri dolgotrajnem sedenju

Stoli SpinaliS so edini, ki ponujajo udobje sodobnih pisarniških stolov, hkrati pa posnemajo aktivno sedenje na terapevtski žogi, ki jo strokovnjaki priporočajo kot najboljši pripomoček za zdravo sedenje.

Ergonomska oblika

za sedenje brez bolečin

Lokalna izdelava

in premium materiali

Medicinski pripomoček

z mednarodnimi nagradami

100.000 uporabnikov

z vami od 1999

Brezplačni preizkus pri vas doma

Želimo si, da izberete najbolj primeren stol zase. Povsem brezplačno vam ga pripeljemo k vam domov, kjer ga en teden testirate. Z našimi specialisti se pogovorite o prednostih in pomembnih lastnostih stolov SpinaliS za optimalno izkušnjo aktivnega sedenja doma.

O SpinaliS stolih pravijo

5/5

Janja Orel

Sedaj sem si naročila še enega za doma.

Stol Spinalis uporabljam v pisarni že 15 let in je zame edini, najboljši delavni stol. Sedaj sem si naročila še enega za doma, saj ne vem kako bo v bodoče z delom od doma. Priporočam, hrbet vam bo hvaležen.

Stjepan Gamulin
5/5

Prof. Dr. sci. Stjepan Gamulin

Stol SpinaliS priporočim vsakemu, ki trpi zaradi bolečin v križu ter kot preventivo vsakomur, ki je pri svojem delu izpostavljen dolgotrajnem sedenju.

Stol SpinaliS je odlična ergonomska rešitev. Sedalo na vzmeti zahteva v osrednjem, delovnem položaju sedenja stalno prilagajanje paravertebralnega mišičevja in vzdrževanje ravnotežja. S tem dosežemo pokončno držo in trajno aktivnost paravertebralnega mišičevja. Prav sedenje v položaju z naslanjanjem nazaj (položaj počitka) nudi najugodnejšo ergonomsko rešitev mirnega sedenja.

Z osebno izkušnjo lahko potrdim velike prednosti stola SpinaliS v primerjavi z drugimi delovnimi stoli. Že trideset let trpim zaradi bolečin v križu, v zadnjih 12 letih pa sem imel tri močne napade lumboishialgije, ki sem jih reševal s fizioterapijo in stalnimi vajami. Po zadnjem napadu pred pol leta, sem se odločil za operacijo medvretenčnih ploščic.

Od kar ga uporabljam, to je zdaj pet mesecev, nimam več bolečin v križu, ki so se prej pojavljale po daljšem sedenju. Zato lahko, glede na svoje znanje in izkušnje, stol SpinaliS priporočim vsakemu, ki trpi zaradi bolečin v križu ter kot preventivo vsakomur, ki je pri svojem delu izpostavljen dolgotrajnem sedenju.

Raša Sraka
5/5

RAŠA SRAKA, evropska prvakinja v judu

SpinaliS mi sedaj omogoča, da lahko sedim za domačo pisalno mizo brez težav po več ur.

SpinaliS so mi priporočili prijatelji, ko pa sem si ga ogledala pri svoji fizioterapevtki, sem ga želela tudi preizkusiti in se že po nekajkratnem sedenju na SpinaliSu nad njim navdušila. Na gibljivost sedeža sem sem privadila brez težav in že po nekaj urah sedenja na njem občutila, da je moja hrbtenica razbremenjena in konstantno v pravilnem neutrujajočem položaju. SpinaliS mi omogoča, da lahko sedim za domačo pisalno mizo brez težav po več ur.

Presedite na SpinaliS

Ergonomske rešitve za vsako hrbtenico.

Presedite na SpinaliS