SpinaliS je namenjen predvsem tistim, ki sedijo več kakor dve uri dnevno, saj preprečuje poškodbe in bolečine, ki nastajajo zaradi dolgotrajnega sedenja na običajnih stolih s fiksnim sedalom. Še posebej priporočljiv je za otroke in mladostnike. Otroci zaradi procesa šolanja ravno v tem obdobju največ presedijo, zaradi česar se mišice trupa ne razvijejo kot bi se morale, kar kasneje zagotovo pripelje do težav s hrbtenico. Njihove hrbtne mišice pa zaradi pomanjkanja gibanja in hitre rasti niso dovolj močna opora hrbtenici.
SpinaliS stoli omogočajo dva načina sedenja. Prvi je aktiven, kar pomeni, da sedimo na sredini sedala in so naše mišice aktivne. Drugi način pa je, ko se presedemo proti zadnjemu delu sedeža in se naslonimo na naslon za hrbet, tako se naše mišice rahlo razbremenijo, vendar zaradi ohranjanja ravnotežja na gibljivem sedalu, še vedno ohranjamo telo aktivno.

To je odvisno od trenutnega fizičnega stanja vaših hrbtnih podpornih mišic. V povprečju traja prva faza privajanja nekaj ur, druga faza pa lahko traja od nekaj dni do dveh tednov, vse dokler se mišice ne okrepijo in prevzamejo vlogo nosilca hrbtenice. Po dveh ali treh dneh se lahko pojavi rahla bolečina ali t.im. muskelfiber, ki običajno traja dan ali dva. To je normalna reakcija na aktivnost in je pravzaprav odličen znak, saj pomeni, da so mišice, ki so bile prej neaktivne, znova začele prevzemati vlogo nosilca hrbtenice.
SpinaliS stoli omogočajo dva načina sedenja. Prvi je aktiven, kar pomeni, da sedimo na sredini sedala in so naše mišice aktivne. Drugi način pa je, ko se presedemo proti zadnjemu delu sedeža in se naslonimo na naslon za hrbet. Naše mišice rahlo razbremenijo, vendar zaradi ohranjanja ravnotežja na gibljivem sedalu, še vedno ohranjamo telo aktivno.

Svetujemo, da se uporabniki z okvarjeno hrbtenico (zlasti pri hujših poškodbah, po operaciji ali ob zahtevnejših diagnozah) pred nakupom SpinaliSa predhodno posvetujejo s svojim ortopedom, ki naj svetuje, 21 ali je stanje pacienta že ustrezno za uporabo terapevtske žoge ali stola SpinaliS.

Običajen rok dobave je od 5 do 7 dni od prejema nakazila po predračunu ali plačila računa. Za vse dodatne informacije nas kontaktirajte na info@spinalis.si ali na 051 677 810. Več informacij lahko preberete tukaj.

SpinaliS stol sledi gibanju telesa in s tem ohranja hrbtenico v ravnovesju. To mu omogoča v vse smeri gibljiv sedež, ki se ob vsakem premiku telesa pomakne v smeri giba medenice in hrbtenice, s tem pa ohranja hrbtenico ves čas v pravilnem položaju.

SpinaliS nam pomembno pomaga pri ohranjanju zdrave hrbtenice. S sedenjem na SpinaliSu so hrbtne in trebušne mišice zaradi aktivnega sedenja ves čas aktivne, pri tem se krepijo, razbremenjujejo diske in vretenca, s tem pa preprečujejo nastanek poškodb in bolečin v hrbtenici.

Na prvi pogled je res tako, toda že po nekaj dneh aktivnega sedenja postane SpinaliS zelo udoben. Na začetku privajanja na SpinaliS je občutek nenavaden, saj smo vajeni običajnih stolov s fiksnim sedalom. Na njih sedimo s sproščenimi hrbtnimi mišicami, kar vodi v okvare hrbtenice. Sedenje na SpinaliSu pa se lahko primerja s sedenjem na terapevtski žogi, na kateri je treba ves čas vzdrževati ravnotežje. Čeprav je na začetku videti naporno, se na aktivno sedenje zelo hitro privadimo.

Gre za povsem normalen pojav, ki bo z uporabo stola izginil. Sedenje na SpinaliSu prve dneve zahteva nekaj napora, saj telo potrebuje določen čas, da se privadi na aktivno sedenje. Ko pa se mišice okrepijo, postane sedenje na SpinaliSu pravi užitek. Priporočamo vam, da prvih nekaj tednov sedite bolj nazaj na sedalu s hrbtom naslonjenim na naslonjalo. To bo zmanjšalo gibanje sedala in s tem vašo mišično dejavnost. Močne hrbtne mišice prevzamejo odločilno vlogo podpore hrbtenici in tako nas tudi po deset ali večurnem sedenju hrbet na SpinaliSu ne boli.

Stoli SpinaliS so bili s strani JAZMP (Javna agenicja RS za zdravila in medicinske pripomočke) registrirani kot medicinski pripomoček. Številni klinični preizkusi s terapevtsko žogo so pokazali, da je aktivno sedenje najbolj zdrav način sedenja. Prav aktivno sedenje je osnovna ideja stolov SpinaliS, ki s hkratnim gibanjem medenice in hrbtenice aktivirajo mišice, s tem pa preprečujejo napačne gibe – najpogostejši vzrok deformacij in bolečin v hrbtenici. Številna pozitivna mnenja zdravnikov potrjujejo učinkovitost SpinaliSa, o tem pa pričajo tudi mnoge izjave zadovoljnih uporabnikov.

Stoli SpinaliS so plod domačega, slovenskega razvoja. Gre za izviren inovativen patent, katerega nosilec je Tomaž Ham, lastnik podjetja HAM d.o.o. Tudi celotna proizvodnja, z izjemo dveh elementov, poteka v Sloveniji pod taktirko podjetja HAM in v sodelovanju s kooperanti.

SpinaliS nima čudežne moči, s katero bi ozdravil vse hrbtenične težave, res pa je, da v veliki večini primerov močno zmanjša bolečine v hrbtu ali jih celo odpravi. Prav zato je po mnenju uglednega ortopeda dr. Popoviča (link do mnenja) eden izmed pomembnih preventivnih ukrepov za zmanjšanje hrbteničnih težav.

Zdrava hrbtenica pomeni “mlada” hrbtenica v smislu prožnosti, elastičnosti in moči mehkih tkiv okrog kostnih elementov. Zdrava hrbtenica nam omogoča aktivno življenje, pravilno držo, lahkotno in neomejeno gibanje, ter življenje brez bolečin, mravljincev in drugih težav.

Aktivno sedenje pomeni, da sedeč položaj zagotavljajo mišice in ostala mehka tkiva našega telesa, ne pa zunanji podporni elementi, kot so naslonjalo, miza, nasloni za roke itd.

Dober ergonomski stol nam mora omogočiti pravilno in aktivno sedenje. Ker smo ljudje narejeni za gibanje, saj imamo 3x vec mišic kot kosti, za nas ne obstaja en pravilen statični položaj. Najboljše je, če so naše mišice ves čas sedenja aktivne.

Hernija diska je poškodba medvretenčne ploščice. Ko njen vezivni ovoj zaradi prevelikih sil poči, pride do izlitja jedra. Med hrbteničnimi vretenci imamo 23 diskov. To so ploščice iz vodnega jedra in močnega ovoja iz vezivnih vlaken. Delujejo kot amortizerji našega gibanja in sile gravitacije.

Prisilna statična drža, ki traja več ur, težka fizična dela in ponavljajoči asimetrični vzorci gibanja pripeljejo do mikro poškodb, hernij diskov ali mišičnih krčev okrog ledvenega predela, kar se izrazi z bolečino v križu.

Ustrezne vaje so tiste, ki zajemajo vse mišice, ki se naraščajo na medenično-križnični kompleks- medenico. Predvsem morajo biti vzdržljive in dovolj elastične mišice, ki povezujejo rebrno kletko, medenico in hrbtenico – »core mišice«.

To ni mogoče, saj s tem izničimo namen stola SpinaliS, ki je oblikovan za spodbujanje aktivnega sedenja. Poskusite sesti globlje v sedalo in se s spodnjim delom hrbta prisloniti na oporo za ledveni del; tako se bo sedalo manj gibalo.

Naš najprimernejši otroški model je Basic, ki ga lahko uporabljajo že prvošolčki. Višino sedeža in naslonjala lahko nastavljate, tako da stol spremlja rast vašega otroka in zagotavlja leta zadovoljstva pri uporabi. Pomembno je, da se stopala v sedečem položaju dotikajo tal, zato lahko na stol namestite tudi obroč za stopala, če vaš otrok še nima dovolj dolgih nog.

Stoli SpinaliS so medicinski pripomočki in imajo podoben namen kot ortopedska ali terapevtska žoga. S sedenjem na njih krepimo hrbtne in trebušne mišice, s čimer lajšamo bolečine, ki izvirajo iz nepravilne drže in predolgega sedenja. Stole SpinaliS tako lahko jemljemo kot pripomočke za boljše življenje, investicijo v naše zdravje, ne le visoko kakovostne pisarniške stole.

Stoli SpinaliS ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, občasno oz. po potrebi jih lahko obrišemo z vlažno krpo in blagim detergentom. Vsi vitalni deli in celotna konstrukcija stolov je izdelana iz kovinskih elementov, kar močno zmanjša možnost okvar in stolom zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Morebitno okvaro odpravimo najpozneje v nekaj dneh, saj celotna proizvodnja poteka v Sloveniji in je zato tudi čas za popravilo zelo kratek.

Za naše ročno izdelane stole uporabljamo materiale najvišje kakovosti s pričakovanim dolgim rokom uporabe. Z redno in pravilno uporabo pričakujemo, da vam bo stol SpinaliS služil vsaj 10 do 15 let. Kot pri vseh materialih tudi tu velja, da na rok uporabe vplivata način uporabe in vzdrževanje. V primeru obrabe katerega koli dela vašega stola ali če je potrebna zamenjava, nas kontaktirajte na info@spinalis.si ali na 051 677 810.

Pri stolih SpinaliS nudimo triletno garancijo na kovinske dele (ogrodje, podnožje, mehanizem za nastavljanje višine), garancija pa ne vključuje sedežnega prekrivala in tkanin. Deklarirana življenjska doba stolov SpinaliS je 7 let (link do Varnost nakupa in garancija).

Garancija dobrega nakupa pomeni, da lahko stranka vrne stol SpinaliS v roku 30 dni od dneva dobave v primeru, da s sedenjem na SpinaliSu ni zadovoljna. Preberite več …

Na ergonomskem pisarniškem stolu s fiksnim sedežem sicer lahko sedimo pravilno, vendar je za to potrebna nenehna koncentracija. Sčasoma pozabimo na pravilno držo in začnemo hrbtenico kriviti, kar lahko pripelje do prevelikega pritiska na posamezna vretenca in bolečin v hrbtu. Ergonomski stoli SpinaliS s patentirano vzmetno tehnologijo posnemajo aktivno sedenje na žogi, ki jo zdravniki in fizioterapevti priporočajo po vsem svetu, in vzpodbujajo pravilno sedenje brez napora, ki krepi mišice naše hrbtenice in izboljša prekrvavitev. Hkrati pa nudijo vrhunsko ergonomsko oporo za sprostitev med sedenjem, ko le to potrebujemo. Za vsa dodatna vprašanja in demonstracije, vas z veseljem povabimo v naš salon, kjer vam lahko lahko osebno predstavimo prednosti aktivnega sedenja, ki ga navadni ergonomski stoli ne omogočajo.

Da, gre za povsem normalen pojav, ki bo z uporabo stola izginil. Glavni razlog tiči v aktivnem sedenju, kot ga spodbujajo stoli SpinaliS, saj zahteva nekaj privajanja. Namen je v aktivaciji mišic, ki vas in vaš hrbet ohranjajo pri zdravju. To pomeni, da bo občutek sedenja na vašem novem stolu nekoliko nenavaden, sprva se lahko razvije v blago mišično bolečino, saj vaše mišice sedaj res delajo (kar je dobra novica). Priporočamo vam, da prvih nekaj tednov sedite bolj nazaj na sedalu s hrbtom naslonjenim na naslonjalo. To bo zmanjšalo gibanje sedala in s tem vašo mišično dejavnost. Postopoma boste sedali proti sprednjem delu sedala, kar bo dodatno aktiviralo vaše mišice in je na dolgi rok najbolj zdravo. Po nekaj tednih boste ugotovili, da je stol SpinaliS povsem udoben, vaše telo pa vam bo hvaležno, če boste stol uporabljali ves dan in vsak delovnik v letih pred vami.

Poznamo dva načina sedenja. Eden izmed načinom je aktiven in posnema sedenje na terapevtski žogi. Pri tem načinu sedimo v sredini sedala nad vzmetjo in se ne dotikamo hrbtišča stola ter uporabljamo le oporo za roke. Drugi način je podprt, pri njem pa se usedemo tako, da se z medenico kar se da približamo naslonjalu in se s hrbtom naslonimo na hrbtišče. V tem položaju imamo ergonomsko podprt hrbet, kar omogoča sprostitev in udoben počitek od aktivnega sedenja. Priporočamo, da položaja tekom dneva redno menjate.

Kiropraktiki, logopedi, ortopedi in ostali zdravniki večkrat priporočajo SpinaliS stole kot ene izmed glavnih preventivnih ukrepov za zmanjšanje težav s hrbtom, prav tako pa so naši stoli dobili tudi oznako medicinskega (ortopedskega) pripomočka. Kljub temu pa se je vsekakor priporočljivo pogovoriti z specialistom in slediti strokovnim navodilom glede vašega okrevanja ter kako vam stol SpinaliS lahko pri tem pomaga.

Vsi stoli SpinaliS so oblikovani in izdelani v Sloveniji, saj nam je poleg širitve zavesti o pomembnosti pravilnega sedenja izjemno pomembno tudi, da so stoli izdelani kvalitetno, z najboljšimi materiali in v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Naše podjetje stole izdeluje že več kot 21 let, pri čemer se lahko pohvalimo s tem, da imamo več kot sto tisoč zadovoljnih strank.

Za naše ročno izdelane stole uporabljamo materiale najvišje kakovosti z dolgim pričakovanim rokom uporabe, zato naj bi z redno in pravilno uporabo vaš stol SpinaliS služil vsaj 10 do 15 let. Seveda pa je obraba samih materialov odvisna od načina uporabe in vzdrževanja. V primeru obrabe kateregakoli dela vašega stola ali če je potrebna zamenjava, nas kontaktirajte.

Vsi stoli SpinaliS imajo vzmetno tehnologijo, ki omogoča gibanje sedala in s tem aktivno sedenje. Ker pa smo si ljudje različni, smo razvili širok nabor stolov za vsak tip telesa. Svoj stol izberete glede na svojo konstitucijo in količino časa, ki ga presedite, glede na namembnost in seveda vaše osebne preference. Več o tem si lahko preberete v naši spletni trgovini (LINK), če pa želite osebno svetovanje, smo vam vedno na voljo v našem salonu, kjer vam z veseljem predstavimo naše modele in svetujemo pri izbiri.

Model, ki je najbolj primeren za otroke, je SpinaliS Basic. S po višini nastavljivim sedežem in obročem za stopala je primeren že za prvošolčke, višino sedeža in naslonjala pa lahko nastavljamo tako, da stol raste z otrokom (Link → SpinaliS za Otroke).

Ločeno naslonjalo za glavo ima le SpinaliS Pilot, veliko naših uporabnikov, ki želi oporo za glavo pa se odloči tudi za modela SpinaliS Navigator in SpinaliS Spider, ki imata dovolj visoka hrbtišča, da nanje lahko naslonimo tudi glavo.

To ni mogoče, saj s tem izničimo namen stola SpinaliS, ki je oblikovan za spodbujanje aktivnega sedenja. Poskusite sesti globlje v sedalo in se s spodnjim delom hrbta prisloniti na oporo za ledveni del; tako se bo sedalo manj gibalo.

Seveda, vendar v tem primeru blazin ali tkanine ne popravljamo, temveč jih proti doplačilu zamenjamo z novimi. Nudimo tudi servis za kakršnakoli ostala popravila vašega stola.

Pri stolih SpinaliS nudimo triletno garancijo na kovinske dele (ogrodje, podnožje, mehanizem za nastavljanje višine), garancija pa ne vključuje sedežnega prekrivala in tkanin. Za več podrobnosti se obrnite na lokalnega distributerja.

V Sloveniji naročeni stol prejmete v 7-10 dneh. Za naročila iz tujine na rok dobave vpliva način pošiljanja. Ostanite v stiku z nami in pripravili vam bomo natančni izračun.

Ergonomski pisarniški stol nam zagotavlja pravilno podporo v sedalnem delu, je nastavljiv glede na našo višino in ima hrbtišče oblikovano glede na proporce človeškega telesa. Še posebej je pomembna podpora v ledvenem predelu, da nas spodbuja k vzravnanju hrbtenice in pravilnejši drži. Tak stol nudi pravilno točkovno oporo in telo podpira, kjer je podpora potrebna. Naši stoli SpinaliS so certificiran medicinski pripomočki in zato ustrezajo najvišjim ergonomskim standardom.

Najboljši ergonomski stol je tisti, ki se našemu telesu popolnoma prilagaja in zagotavlja pravilno točkovno oporo, prav tako pa pri daljšem sedenju nudi oporo in omogoča počitek. Več o tem kako izbrati najbolj primeren stol za nas in na kaj paziti pri izbiri si lahko preberete v našem članku (LINK).

Dolgotrajno sedenje je utrujajoče zato priporočamo ergonomski pisarniški stol, ki nudi pravilno točkovno oporo. Naši ergonomski stoli SpinaliS z gibljivim sedalom posnemajo sedenje na žogi, spodbujajo pravilno držo in krepijo mišice, hkrati pa omogočajo sprostitev med sedenjem. Ta patentiran mehanizem nam je omogočil, da so naši stoli certificiran medicinski pripomoček in zato ustrezajo najvišjim ergonomskim standardom. V vsakem primeru pa je priporočljivo, da si pri dolgotrajnem sedenju vzamemo več krajših premorov, da vstanemo, se raztegnemo se in se sprehodimo.