Aktivno sedenje na stolih SpinaliS, je odličen preventivni način za ohranjanje zdrave hrbtenice.

Otroški pisarniški stoli
Otroški pisarniški stol Spinalis

Hrbtenici prijazna šola

Z eno od ljubljanskih šol smo izpeljali projekt »Hrbtenici prijazna šola«. Spremljali smo dva razreda. Prvi je bil opremljen z običajnimi šolskimi stoli, drugi pa z otroškimi stoli SpinaliS, ki smo jih priredili za sedenje in delo v šoli.

Fizioterapevti in ortopedi so otrokom vsako leto preverjali držo, moč hrbtnih mišic in splošno stanje hrbtenice. S pomočjo videoposnetkov pa je univ.dipl.psih. spremljala koncentracijo pri šolskem delu.

Po petletni primerjavi obeh razredov so bile razlike že očitne; razvitost hrbtnih in trebušnih mišic, boljša drža in manj otrok s prekomerno težo so bile značilnost razreda s stoli SpinaliS. Dosedanji rezultati kažejo, da tudi otroci pri delu sede potrebujejo aktivno sedenje.

Otrokom se zdijo stoli SpinaliS tako zabavni kot vožnja v zabaviščnem parku, vendar so tu še močni pozitivni učinki na zdravje in držo.

Sedenje na SpinaliS stolu…


Pisalni stol SpinaliS z gibljivim sedežem omogoča pravilno držo brez napora, prav tako pa zadovolji otrokovo potrebo po gibanju tudi med pisanjem domače naloge ali kateri drugi sedeči aktivnosti.


Pisalni stol SpinaliS Basic je s svojim po višini nastavljivim sedežem in obročem za stopala primeren že za prvošolčke. Ker pisalni stol lahko prilagodimo po višini, bo rastel z otrokom in ostal njegov nepogrešljiv prijatelj skozi celotno obdobje odraščanja.


Pisalni stoli SpinaliS so oblikovani tako, da spodbujajo nenehno gibanje, kar otroku dopušča, da se premika in preseda na način, ki je nemoteč, prostoročen in učinkovit, hkrati pa tudi zabaven.

V otroštvu slabo oblikovana hrbtenica bo povzročala težave v odraslem obdobju.

Ivica Flis Smaka, dr. med.

specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prva leta so ključna za zdravo hrbtenico, zlasti v obdobju pospešene rasti med 6. in 12. letom starosti. Nepravilna drža v zgodnjem otroštvu in nato v puberteti (naj bo to v šoli ali pred TV zaslonom), pretežke šolske torbe, nepravilna prehrana in pomanjkanje fizične dejavnosti lahko slabo vplivajo na ustroj in razvoj mišično-skeletnega sistema. V šolskih letih slabo oblikovana hrbtenica bo povzročala težave v zrelem obdobju.

Otroka na otroških pisarniških stolih

Obdobje odraščanja je zelo pomembno za razvoj drže.

Deklica telovadi na belem pisarniškem stolu

prof. dr. sci. Janko Popovič, ortoped

Slabo držo se da popraviti.

Obdobje odraščanja je zelo pomembno za razvoj pravilne drže. V tem času se lahko zaradi različnih vplivov okolja (dolgotrajno sedenje, nošenje pretežkih torb v eni roki, sklanjanje nad pisalno mizo ipd.) razvijejo neustrezni refleksi drže, ki ostanejo trajni. Otrok s slabo držo odraste v človeka s slabo držo. Kasneje se giba in ohranja ravnotežje ter opravlja svoj poklic z večjim mišičnim naporom. Vse našteto se kaže v hitrejši utrujenosti, manjši produktivnosti ter v hitrejšem staranju tkiva.

K sreči je nepravilna drža pogosto posledica nezadostnega in nepravilnega delovanja mišic, ki se dajo hote, z voljo in disciplino popolnoma popraviti (za razliko od deformacij in drugih poškodb).

Ideja stola s premikajočim sedežem se mi zdi ena izmed pomembnih stvari za preprečevanje slabe drže in s tem tudi za preprečevanje degeneracije diskusa. Stol SpinaliS vsekakor priporočam že v šolski dobi, saj omogoča aktivno sedenje in krepi mišice, hkrati pa otrokom omogoča svobodo gibanja.

Otroci, ki sedijo na Spinails stolu dlje časa ostanejo zbrani in se na šolsko delo za pisalno mizo hitreje privadijo.

Ujemite odločilna leta za zdravo hrbtenico

Pisarniški stol SpinaliS Basic je idealen za otroke, saj z dodanim obročem za noge omogoča optimalno sedenje tako med igro kot domačimi nalogami, in s prilagodljivim naslonom ter ročkami za roke raste z otrokom. Tako bo vaš otrok svoj pisalni stol SpinaliS Basic lahko uporabljal še skozi celo mladost.

Prehod od igre k delu

Tina Rutar Leban

psihologinja, Pedagoški inštitut, Ljubljana

SpinaliS nudi otrokom možnost drugačnega, bolj zanimivega gibanja, kot so ga vajeni pri sedenju na običajnih stolih. Hkrati jim ponuja tudi možnost bolj zabavnega prehoda od igre k resnemu šolskemu delu. Menim, da ima Spinalis številne pozitivne vplive na telesno držo, poleg tega pa tudi s psihološkega vidika veliko pripomore k lažjemu delu v šoli in k večji zbranosti pri učenju. Projekt Hrbtenici prijazna šola popolnoma podpiram in držim pesti, da bo sčasoma vanj vključenih vse več šol in vse več otrok.

Naložba, ki je ne boste nikoli obžalovali

Sprostitev za otroke pri šolanju doma

Za normalen razvoj otroci potrebujejo gibanje, igro, sprostitev. S stoli SpinaliS, ali kot jih otroci imenujejo – z njihovimi gugalnimi konjički, bo šolanje od doma in pisanje nalog bolj zabavno. Za odmore smo za njih pripravili zabavne vsebine:

  • izberi svojo pobarvanko
  • reši sudoku
  • vaje za razbremenitev na SpinaliS stolu
Deklica se slika na pisarniškem stolu