Počasi se poslavljamo od dolgih, brezskrbnih počitniških dni, saj se šolarji pripravljajo, da ponovno zasedejo šolske klopi. Prihaja konec dolgih ur spanja in jutranjega lenarjenja, saj se začenjajo šolske in obšolske obveznosti, ki bodo zahtevale prilagoditev družinskega življenja. V tem obdobju lahko otrokom predstavlja velik izziv, kako ponovno osvojiti šolsko rutino brez prevelikega stresa.

V sklopu začetka novega šolskega leta je pričakovan tudi nakup tradicionalne šolske opreme, kot so šolske torbe, peresnice, zvezki in pisala. Ne smemo pa pozabiti tudi na opremo otroške sobe. Otrok bo namreč v sobici preživel veliko časa, zato je pomembno, da ustvarimo prijetno in ustvarjalno vzdušje, ki je primerno za učenje.

Ergonomija delovnega mesta – ključ do dobrega počutja in zdravega hrbta

Za dobro počutje in ergonomično držo je ključno, da otroku priskrbite kvaliteten stol. Prav tako je pomembna pravilna višina mize. Oseba višine 170 cm naj ima mizo z višino približno 70 cm, medtem ko naj imajo otroci, ki so visoki približno meter in pol, mizo za 10-15 cm nižjo.

otroški spinalis stoli

Ko položite roke na mizo, naj bo kot med nadlahtjo in podlahtjo med 90 in 110°. Prav tako ne pozabite pravilne višine računalniškega monitorja. Ta naj bo postavljen v ravni liniji z vašimi očmi. Če opazite, da je vaš monitor postavljen prenizko in vam povzroča neudoben položaj pri delu, je priporočljivo, da ga dvignete na primerno višino. S tem boste pomagali ohranjati zdravje vašega hrbta.

Učinki SpinaliS stolov v projektu ‘Hrbtenici prijazna šola’

Stoli SpinaliS omogočajo aktivno sedenje, kar je odličen preventivni način za ohranjanje zdrave hrbtenice. V projektu ‘Hrbtenici prijazna šola’, ki smo ga izvedli v eni od ljubljanskih šol, smo spremljali dva razreda. Prvi razred je uporabljal običajne šolske stole, medtem ko je drugi razred uporabljal otroške stole SpinaliS, ki so bili prilagojeni za sedenje in delo v šoli.

Fizioterapevti in ortopedi so vsako leto pregledali otroke glede drže, moči hrbtnih mišic in splošnega stanja hrbtenice. Psihologinja pa je spremljala njihovo koncentracijo med šolskim delom s pomočjo videoposnetkov. Po petih letih primerjave obeh razredov so se razlike že začele kazati. Razred, ki je uporabljal stole SpinaliS, je imel bolj razvite hrbtne in trebušne mišice ter boljšo držo, poleg tega pa je bilo manj otrok s prekomerno težo v tem razredu. Dosedanji rezultati kažejo, da tudi otroci pri sedenju med delom potrebujejo aktivno sedenje.

Več o tej temi najdete na povezavi: https://www.spinalis.si/vse-o-sedenju/raziskava-sedenje-na-stolu-spinalis-v-soli-2006-2011/.

Zabava, udobje in zdrava drža za otroke že od mladih let

Otroci obožujejo stol SpinaliS, saj ga dojemajo kot nekakšno zabavo v zabaviščnem parku. Poleg tega pa ima ta stol še številne pozitivne učinke na zdravje in držo otrok. Sedenje na stolu SpinaliS spodbuja vzravnano držo. To je še posebej pomembno pri uporabi pisarniške mize za pisanje domačih nalog ali druge sedeče aktivnosti. Pisalni stol SpinaliS ima gibljiv sedež, ki omogoča pravilno držo brez napora. Prav tako pa zadovoljuje tudi otrokovo potrebo po gibanju med sedenjem. Če želite, lahko sodelujete v brezplačnem preizkusu stola SpinaliS, da sami doživite njegove prednosti.

Prilagodljiv, gibljiv in zdravju prijazen stol za vašega prvošolca

Pisalni stol SpinaliS Basic je primeren že za prvošolčke, saj ima po višini nastavljiv sedež in obroč za stopala. Zaradi te prilagodljivosti bo stol rasel skupaj z otrokom in ostal njegov nepogrešljiv prijatelj skozi celotno obdobje odraščanja. Pisalni stoli SpinaliS so posebej oblikovani, da spodbujajo nenehno gibanje med sedenjem. Ti stoli omogočajo otroku, da se prosto premika in preseda na način, ki je naraven in nemoteč. Takšna gibalna svoboda je izjemno pomembna za otrokovo zdravje in pravilno razvoj hrbtenice. Pomembno je namreč, da že v otroštvu skrbimo za pravilno oblikovano hrbtenico, saj slabo oblikovana hrbtenica lahko povzroča težave v odraslem obdobju. Zato je izbira pisarniškega stola, kot je SpinaliS, ključna za zagotavljanje zdravega rasti in razvoja hrbtenice pri otrocih.

Otroci, ki sedijo na SpinaliS stolu dlje časa, ostanejo bolj zbrani in se hitreje privadijo na šolsko delo za pisalno mizo. Ta stol omogoča optimalno sedenje tako med igro kot pri opravljanju domačih nalog, kar pomaga otrokom ohranjati koncentracijo in produktivnost. Pomembno je ujeti odločilna leta za vzpostavitev zdrave hrbtenice pri otrocih. Zato je pisarniški stol SpinaliS Basic idealen za otroke, saj zagotavlja optimalno sedenje in raste skupaj z otrokom.

Nasveti za kakovostno učenje

Za konec pa še nekaj nasvetov za učinkovito učenje. Prvič, poskrbite, da dobite dovolj spanja. Priporočljivo je spati vsaj 8 ur na dan, saj spanje pomaga obnoviti možganske sposobnosti za učenje in pomaga krepiti spomin.

Drugič, med učenjem si redno vzemite odmore. Učenje v intervalih po eno uro, prekinjenih s 5-15-minutnimi odmori, je učinkovitejše kot dolgotrajno neprekinjeno učenje. Med odmori se sprostite in počistite misli, kar bo olajšalo nadaljnje učenje. Prav tako odmor omogoča možganom, da na nezavedni ravni rešujejo probleme, kar je koristno za učenje.

Tretjič, poskusite se učiti na različnih mestih. Menjava okolja za učenje lahko prispeva k boljšemu pomnjenju in razumevanju snovi. Uporaba različnih materialov in orodij pri učenju prav tako povečuje produktivnost.

Četrtič, nagradite sebe za dosežke med učenjem. Načrtujte nagrade za vas, ko končate določen del snovi. Nagrada lahko deluje kot motivacijski faktor.

In nazadnje, odstranite moteče dejavnike med učenjem. Izklopite telefon ali nastavite način brez zvoka, da se izognete motečim telefonskim klicem ali sporočilom. Naj bo učenje učinkovito, vaše sedenje in drža pa karseda zdrava.

ste zagotovo izbrali pravi model zase. Naj se s pomočjo pisarniškega stola SpinaliS tudi za vas začne aktivno sedenje brez bolečin v hrbtenici.