Sodobni način življenja nas sili v dolgotrajno sedenje, bodisi pred računalnikom v pisarni, doma na kavču ali celo v avtomobilu. Sedeči način življenja postaja vse večji zdravstveni problem, saj je povezan z različnimi zdravstvenimi težavami, kot so bolečine v hrbtenici, slaba drža, debelost, kardiovaskularne bolezni in zmanjšana produktivnost. Vendar pa lahko sedeči način življenja spremenimo v bolj dinamičen proces, ki koristi našemu zdravju in dobremu počutju. Ena izmed učinkovitih rešitev je dinamično sedenje.

Kaj je dinamično sedenje?

Dinamično sedenje se nanaša na način sedenja, ki spodbuja aktivno gibanje in prilagodljivost telesa. Namesto da bi ves čas sedeli v statičnem položaju, nas dinamično sedenje spodbuja k stalnemu gibanju, prilagajanju in s tem krepitvi mišic, ki podpirajo hrbtenico.

Dinamično sedenje združuje sproščeno in aktivno sedenje ter aktivira hrbtne in trebušne mišice. Spodbuja stalno gibanje, razbremenjuje medvretenčne ploščice, odpravlja bolečine v hrbtenici in izboljšuje fizično kondicijo. Pisarniški stol SpinaliS je zasnovan tako, da omogoča dva načina sedenja: aktivno in sproščeno, hkrati pa podpira pravilno telesno držo. Način sedenja med delom lahko enostavno prilagodite s spremembo položaja na sedežu.

Pri aktivnem načinu sedenja sedimo na sredini sedeža, kar pomaga pri ohranjanju ravnotežja. Mišice hrbta, trebuha in medeničnega dna ostajajo aktivne, kar ohranja pravilno držo, zmanjšuje obremenitev hrbtenice in pomaga preprečevati bolečine v hrbtu. Sproščen način sedenja pomeni, da se premaknemo proti zadnjemu delu sedeža in se naslonimo na naslon za hrbet. Mišice se rahlo razbremenijo, vendar zaradi gibljivega sedeža telo ostaja aktivno, kar prispeva k splošnemu udobju in zdravju.

Pisarniški stol SpinaliS združuje udobje sodobnega pisarniškega stola s koristmi aktivnega sedenja na terapevtski žogi, ki jo priporočajo zdravniki in terapevti za zdravje hrbtenice. S SpinaliS stolom so vaše mišice ves čas aktivne, ne da bi se morali posebej posvečati aktivnostim. S tem je zagotovljeno dinamično sedenje, ki koristi vašemu zdravju brez dodatnega napora.

Različne obremenitve hrbtenice

Hrbtenica je najmanj obremenjena v ležečem položaju, kjer se telesna teža enakomerno porazdeli po podlagi. Pri sedenju se mišice in vezi sprostijo, kar poveča obremenitev in pritisk na medvretenčne ploščice. Nepravilna drža lahko dodatno poveča obremenitev. Daljše obdobje sedečega dela lahko privede do oslabelosti mišic in vezi, kar lahko povzroči poškodbe hrbtenice.

Redna vadba, sprostitev in zdrav življenjski slog so ključni za ohranjanje zdrave hrbtenice. Z ustrezno skrbjo lahko preprečimo ali omilimo obremenitve, ki lahko vodijo do poškodb. Poškodbe hrbtenice se pogosto pojavljajo zaradi prekomerne obremenitve ali pomanjkanja vadbe. Neprestana obremenitev medvretenčnih ploščic lahko vodi v izliv tekočine, zmanjšanje razdalje med njimi ter sčasoma do ukleščenega živca ali celo uničenja medvretenčnih ploščic. Zato je pomembno skrbeti za pravilno razbremenitev in nego hrbtenice.

pisarniški stol od strani

Stoli SpinaliS niso le običajni pisarniški stoli. Omogočajo aktivno sedenje, ki s stalnim gibanjem utrjuje mišice in ohranja vezi prožne, hkrati pa preprečuje točkovno obremenitev posameznih delov hrbtenice. Premikajoča se zasnova stola SpinaliS spodbuja stalno spreminjanje položaja telesa, kar pomaga pri ohranjanju pravilne drže in krepi mišice hrbta ter trebuha.

Rešitev za dolgotrajno sedenje

Pri dolgotrajnem sedenju je ključnega pomena izbira pravega stola. Stoli SpinaliS so edini, ki združujejo udobje sodobnih pisarniških stolov s prednostmi aktivnega sedenja na terapevtski žogi. S tem zagotavljajo zdravo in udobno izkušnjo sedenja, ki krepi hrbtne mišice in zmanjšuje obremenitev hrbtenice.

Kako začeti z dinamičnim sedenjem?

Za prehod na dinamično sedenje je ključna izbira pravega stola. Stoli SpinaliS so zasnovani posebej za dinamično sedenje in so eden najboljših primerov, kako lahko spremenimo sedeči način življenja v dinamičen proces. Ti stoli omogočajo gibanje v vse smeri, prilagajanje telesu in spodbujajo aktivno sedenje. Poleg uporabe ustreznega stola je pomembno tudi, da se redno gibamo. Kratki odmori za raztezanje, hoja po pisarni ali krajši sprehod lahko znatno pripomorejo k zmanjšanju negativnih učinkov dolgotrajnega sedenja.

Preizkusite ga brezplačno

Stol SpinaliS lahko popolnoma brezplačno tudi preizkusite – doma ali v službi. Izberite svojega in še danes se lahko dogovorimo!