Dejstvo je, da ljudje večji del svojega dneva presedimo – že na poti v službo sedimo v avtomobilu, nato v pisarni, pogosto pa s sedenjem nadaljujemo tudi doma. Ob zadostni količini gibanja in izvajanju ustreznih vaj za krepitev hrbtenice in hrbtnih mišic slednje niti ne predstavljalo tako velike težave. Vendar pa je naš izgovor čas – ljudje žal zelo redko najdemo čas zase, trenutke, ki bi jih lahko namenili zdravju koristnim aktivnostim, pa pogosto raje preživimo pred televizijskimi zasloni.

Morda vas bo ob tem presenetilo tudi zanimivo dejstvo, da s samim sedenjem ni prav nič narobe, težava namreč nastane takrat, ko je sedenje neustrezno. Večino časa ljudje sedimo napačno, eden glavnih razlogov za to pa je uporaba neustrezno zasnovanega pisarniškega stola. Če temu prištejemo še utrujenost, ki je posledica napačnega položaja in drže telesa med sedenjem, dobimo preizkušen recept za bolečine v hrbtenici. Toda to perečo težavo sodobnega človeka lahko uspešno rešite z aktivnim sedenjem, ki vam ga omogoča vrhunski pisarniški stol SpinaliS.

privajanje na spinalis stol

Pisarniški stol, ki posnema ortopedsko žogo

Ljudje smo bitja, ustvarjena za gibanje. To med drugim potrjuje dejstvo, da naše telo sestavlja trikrat več mišic kot kosti. Pretežno statičen položaj, ki ga zavzamemo med sedenjem na klasičnih pisarniških stolih, je za naše telo obremenjujoč in malodane škodljiv. Zato je najbolje, če so naše mišice ves čas sedenja aktivne. Toda kako? S pomočjo aktivnega sedenja, ki v praksi opisuje sedeč položaj, ki ga zagotavljajo (hrbtne) mišice in ostala mehka tkiva, ne pa zunanji podporni elementi, kot so naslonjalo, miza in nasloni za roke.

SpinaliS je edini ergonomsko oblikovani pisarniški stol, ki omogoča aktivno sedenje. S svojo obliko in zasnovo namreč posnema sedenje na terapevtski žogi, ki jo zdravniki in terapevti sicer priporočajo kot najboljši pripomoček za zdravo sedenje. Pri tej vrsti sedenja se naše telo ves čas prilagaja premikom žoge, kar pomeni, da aktivno sedimo. Posledično krepimo hrbtne in trebušne mišice ter uspešno ohranjamo našo hrbtenico vitalno. Problem žoge pa je, da ta našemu telesu ne zagotavlja nobene opore, kar pri večurnem sedenju vodi do pretirane utrujenosti, lahko tudi do poškodb. Za ustrezno oporo in zdravo udobje bo poskrbel ergonomsko oblikovan stol SpinaliS, ki je s svojimi ključnimi elementi (sedalo, mehanizem, naslon) sedenje na ortopedski žogi dodatno nadgradil in bistveno izboljšal.

Zagotovite si udobje vrhunskega pisarniškega stola tudi v vaši pisarni in doma. Vaša hrbtenica vam bo zagotovo hvaležna.

spinalis sedenje na žogi

Privadite se na aktivno sedenje

Če ste doslej v svoji pisarni ali doma sedeli na klasičnem ergonomsko oblikovanem stolu s fiksnim sedalom, potem bo stol SpinaliS poskrbel za popolnoma novo izkušnjo sedenja. Ob prvi uporabi se vam bo morda zdelo, da je sedenje na njem zaradi premičnega sedala nekoliko nestabilno, a se boste nanj privadili že po nekaj dneh. Začetne blage bolečine bo hitro nadomestilo udobje in svojega novega pisarniškega stola zagotovo ne boste nikoli več želeli zamenjati.

Zakaj se je sploh potrebno privaditi na sedenje na stolu SpinaliS? Aktivno sedenje se nam lahko spočetka zdi nekoliko nenavadno, saj smo sicer vajeni običajnih stolov s fiksnim sedalom. Problem teh stolov je, da na njih sedimo s sproščenimi hrbtnimi mišicami, to pa lahko vodi v okvare hrbtenice. Kot smo že omenili, je sedenje na ergonomskem stolu SpinaliS primerljivo s sedenjem na terapevtski žogi. Na njem je potrebno ves čas vzdrževati ravnotežje, saj se sedalo nagiba, celotno telo pa se prilagaja glede na premike hrbtenice. Morda je tako sedenje na začetku videti naporno, vendar se na aktivno sedenje zelo hitro privadimo in ga ne želimo več zamenjati za sedenje na stolu s fiksnim sedalom.

Kako hitro se boste privadili na stol SpinaliS?

Ljudje, ki se odločijo za uporabo stola SpinaliS, se najpogosteje sprašujejo, kako hitro se bodo privadili na novo vrsto sedenja, ki ga ta omogoča. To je odvisno predvsem od trenutnega fizičnega stanja posameznikovih hrbtnih podpornih mišic. Pri povprečnem uporabniku traja prva faza privajanja nekaj ur, druga faza pa lahko traja od nekaj dni do dveh tednov. To obdobje je potrebno, da se mišice dovolj okrepijo in prevzamejo ključno vlogo nosilca hrbtenice. Nekateri uporabniki po dveh ali treh dneh uporabe opazijo pojav rahle bolečine, imenovane tudi muskelfiber. Gre za normalno reakcijo na povečano aktivnost in predstavlja odličen znak, da so vaše mišice začele prevzemati vlogo nosilca hrbtenice.

Sicer pa SpinaliS stoli omogočajo dva načina sedenja. Prvi je aktiven, ko sedimo na sredini sedala in so naše mišice aktivne. Drugi način pa je namenjen počitku – ko se pomaknemo proti zadnjemu delu sedeža in se naslonimo na naslon za hrbet. Kljub temu, da so naše mišice medtem nekoliko razbremenjene, stol še vedno zagotavlja pravilen položaj našega telesa. Tudi v tem položaju telo še vedno ohranjamo aktivno.

Poskrbite za zdravje svoje hrbtenice

Ljudje se danes veliko bolj zavedamo pomena skrbi za svoje zdravje in dobro počutje, vendar pa še vedno na določene dele kar malo pozabimo. Med njimi je tudi hrbtenica, za katero začnemo nekoliko bolj skrbeti šele takrat, ko nas začne boleti. Vendar lahko slednje učinkovito preprečimo in si zagotovimo bolj kakovostno življenje brez nepotrebnih bolečin. Poleg rednega gibanja je čas, da začnete aktivno sedeti. Odločite se za sedenje na ergonomskih stolih SpinaliS in spoznajte popolnoma nove razsežnosti udobja v sedečem položaju.