V svetu, kjer večina zaposlenih preživi do 8 ur dnevno (ali več) sede, udobno in zdravo sedenje na ergonomskih pisarniških stolih ne bi smelo biti luksuz, temveč nuja.

Hrbtenici prijazno sedenje ni samo vprašanje udobja, temveč ima neposreden vpliv na naše zdravje, produktivnost in splošno dobro počutje. Ali ste vedeli, da lahko napačna izbira stola pripelje do kroničnih bolečin v hrbtenici, povečanega stresa in zmanjšane koncentracije? Stol, na katerem v pisarni sedite, ni samo kos pohištva, je podpora vašemu zdravju skozi delovni dan.

Punca stoji poleg pisarniškega stola Pilot v črni barvi

Pomembna povezava med zdravo držo, udobjem in produktivnostjo na delovnem mestu

Pretežno sedeč način življenja ima za zdravje hrbtenice škodljive posledice, ki se prej ali slej odražajo v bolečinah in slabi telesni drži. Zaposleni na delovnih mestih, ki zahtevajo sedeče delo, pa se ob tem soočajo še s slabšo koncentracijo, saj jih nenehno prileganje telesa neustreznemu stolu in bolečine ovirajo pri zbranosti ter produktivnosti.

Pravilna drža med sedenjem pomeni, da so naša hrbtenica, vrat in glava v naravnem in uravnoteženem položaju. To ne le, da zmanjšuje tveganje za bolečine v hrbtu ali napetost v vratu, temveč omogoča tudi boljšo cirkulacijo krvi in učinkovitejšo oskrbo možganov s kisikom, kar pa je ključno za dobro koncentracijo med delom. Neudobno sedenje telesu povzroča stres, ki se izraža tako v fizični kot psihični napetosti.

Dolgotrajno delo za računalnikom brez ustreznih ergonomskih standardov lahko torej privede do:

  • Manj kisika v pljučih in drugih organih
  • Slabše oskrbe možganov s kisikom, kar zmanjšuje produktivnost
  • Pomanjkanja motivacije
  • Povečane utrujenosti
  • Zmanjšane koncentracije
  • Več napak pri delu

 

Takšno stanje na dnevni ravni zagotovo povečuje stres in tveganje za nastanek raznih bolezni.

Za obvladovanje posledic dolgotrajnega sedenja je ključno, da na dnevni ravni v svoj urnik vključite telesne aktivnosti. Že majhne spremembe, kot so denimo hoja med odmori, izbira stopnic namesto dvigala ali delo za stoječo mizo, lahko vaše zdravje in počutje na delovnem mestu znatno izboljšajo. Prav tako pa je vzdrževanje pravilne drže med sedenjem esencialno za zmanjšanje obremenitve hrbtenice in preprečevanje težav s hrbtom. To pa lahko dosežete le s kakovostnim, ergonomsko oblikovanim stolom, ki posnema aktivno sedenje.  

Moška sedita na pisarniških stolih Navigator

Aktivno sedenje – manj bolniških odsotnosti

Dolgo sedenje, pogosto na neprimernih stolih, telo prisili v nenaraven položaj, kar vodi v nepravilno držo, nelagodje in bolečine. Obremenitev hrbtenice pa je že nasploh največja ravno v sedečem položaju, kar se negativno odraža zlasti, če je drža napačna.

In če temu dodamo še kombinacijo sodobnega življenjskega tempa in pomanjkanja gibanja, kar slabi mišice, je naša hrbtenica za poškodbe in degenerativne spremembe še toliko bolj dovzetna. Ste vedeli, da so težave s hrbtenico eden izmed najpogostejših razlogov za bolniško odsotnost?

Ne glede na to, ali gledamo iz zornega kota delodajalca ali zaposlenega, bolniški stalež ne enemu ne drugemu ne prinaša koristi. Zato je ključno, da je delovno okolje opremljeno s stoli, ki omogočajo aktivno sedenje in zdravo držo. Kot rezultat dolgoletnega razvoja in znanja vam točno to nudijo naši profesionalni ergonomski pisarniški stoli!

Pisarniški stol SpinaliS – kaj ga dela drugačnega

SpinaliS stoli lahko torej korenito spremenijo delovno izkušnjo, saj poskrbijo za zdravo telesno držo in udobje, kar se odraža v povečani produktivnosti in dobri volji na delovnem mestu.

Ergonomski stoli SpinaliS so zasnovani tako, da posnemajo sedenje na terapevtski žogi, ki omogoča tako imenovano aktivno sedenje. Zaradi svoje revolucionarne zasnove poskrbijo za udobno sedenje brez nelagodja ali utrujenosti, tudi če na njem sedimo dlje časa.

Pisarniški stoli SpinaliS so edinstveni v tem, da združujejo udobje z aktivnostjo med sedenjem. Takšno sedenje omogoča, da se stol prilagaja vsakemu premiku hrbtenice, kar povzroči, da hrbtne mišice in vezi prevzamejo večji del obremenitve. Ta aktivni mehanizem je sicer tudi razlog za občutek utrujenosti mišic ob začetku uporabe stola. Ja, prav ste prebrali – na začetku uporabe se boste počutili, kot da ste na delovnem mestu pridno telovadili, in to sede!

Kljub temu pa stol SpinaliS omogoča tudi sproščen način sedenja, ki še vedno podpira pravilno držo. Sedalo stola je zasnovano tako, da lahko uporabnik z enostavno prilagoditvijo položaja na sedalu izbira med aktivnim in sproščenim sedenjem.

Kaj kmalu po pričetku uporabe stola se bo začetna bolečina zaradi aktivacije hrbtnih mišic spremenila v sproščeno in zdravo, aktivno sedenje, ki vas bo nagradilo z manj bolečinami v hrbtenici ter večjo produktivnostjo na delovnem mestu.

Ne podcenjujte vpliva, ki ga ima izbira pisarniškega stola na vsakdanje počutje. Izberite pametno, izberite zdravje.