Občasne bolečine v hrbtu in križu, ki navadno nastanejo po dolgotrajnejšem (nepravilnem) sedenju ali dvigovanju bremen, se lahko čez čas razvijejo v hude bolečine v križu. Tem pa je treba nameniti vso svojo pozornost, saj lahko kasneje pride celo do nastanka nepopravljivih posledic. Pri tem naj poudarimo pomembno dejstvo, da hude bolečine v križu zahtevajo strokovno zdravniško obravnavo. Zdravnik specialist namreč kar najhitreje odkrije vzroke za nastanek težav, vam svetuje, kako jih odpraviti, hkrati pa ovrže sum na resnejše poškodbe ali deformacije.

hude bolečine v križu

Vendar pa lahko pri odpravljanju bolečin veliko storite tudi sami. V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za zdravje in vitalnost hrbtnih mišic, ki so ključne za pravilno držo in življenje brez neprijetnih bolečin. Ker pa večji del dneva ljudje preživimo v sedečem položaju, pogosto pa nam zmanjka tudi časa za gibanje, moramo rešitve iskati drugje. Kot izvrsten se pri tem izkaže ergonomsko oblikovan pisarniški stol SpinaliS, namenjen aktivnemu sedenju. Gre za patentiran in certificiran medicinski pripomoček, ki je plod dolgoletnih tehnoloških raziskav. S ponosom pa lahko povemo, da gre za produkt, ki nastaja na slovenskih tleh, a pri reševanju težav s hrbtom pomaga ljudem po vsem svetu. Spoznajte naš prvovrstni izdelek, s pomočjo katerega je že marsikdo odpravil hude bolečine v križu.  

Številke, ki šokirajo

O tem, da hude bolečine v križu niso tako redek in nedolžen pojav, pričajo tudi javno dostopni statistični podatki. Po podatkih raziskav naj bi se kar 85 % odraslih vsaj enkrat v življenju soočilo z bolečino v križu. Hude bolečine v križu pa so kar drugi najbolj pogost razlog za bolniško odsotnost zaposlenih.

Študijo o bolniških odsotnostih delavcev v Evropski uniji je leta 2013 opravil Eurostat, številke pa so dobesedno šokirale. Mišično-skeletna motnja, kamor sodijo tudi bolečine v hrbtu, je bila razlog za kar 60 % bolniških odsotnosti. Kaj to pomeni za delodajalce in zaposlene? Prav vsak podjetnik se še kako dobro zaveda, da bolniške odsotnosti z dela za poslovanje ne predstavljajo nič dobrega. Z odločitvijo za stole SpinaliS, ki je najboljši preventivni ukrep pri preprečevanju težav s hrbtom, pa boste lahko v svojem podjetju zagotovili do 60 % višjo delovno učinkovitost in bistveno manj odsotnosti z dela. Vaši zaposleni pa bodo veliko bolj zadovoljni, saj bodo tudi po celodnevnem sedenju brez bolečin v križu in hrbtu.

Za vrhunsko udobje v pisarni ali doma

Stoli SpinaliS, ki spodbujajo dinamično sedenje, predstavljajo vrhunsko izbiro za pisarne, domače delovne kotičke, prilagodili pa smo jih celo vašim otrokom, ki se zaradi težkih torb še prevečkrat srečujejo z raznoraznimi težavami in hrbtnimi bolečinami. In zakaj je tako nujno, da sebi in svojim najbližjim končno privoščite ergonomsko oblikovan stol, ki zagotavlja aktivno in zdravju prijazno sedenje?

bolečine v križu

Zavedati se je potrebno, da dandanes večino služb in dela opravljamo sede. Žal to ne velja le za nas – v pretežno sedečem položaju so tudi naši otroci, ki v šolskih klopeh preživijo kar nekaj ur dnevno. Tako v prisilni drži sedimo vsaj osem ur. Po službi se nato usedemo v avtu, se po napornem delovniku odpeljemo domov, kjer spet sedimo za računalnikom ali na kavču. Če vse to seštejete, lahko hitro ugotovite, da v povprečju v neprimernih položajih presedimo vrtoglavih 15 ur! Posledica tega pa so sprva občasne težave s križem in hrbtenico, ki se počasi, a vztrajno razvijajo, dokler nas na koncu ne prizadenejo še hude bolečine v križu. Te pa v večini primerov že zahtevajo strokovno zdravniško pomoč, včasih celo dolgotrajno terapijo in zdravljenje.

Toda brez skrbi, hude bolečine v križu in hrbtu lahko bistveno zmanjšate ali celo preprečite, če se odločite za korenito spremembo vašega dosedanjega načina sedenja. Odločite se za nakup ergonomskega stola SpinaliS, ki posnema sedenje na žogi in tako vzpodbuja pravilno sedenje brez napora. Na takšen način razbremenite vašo hrbtenico in izboljšate prekrvavitev, hkrati pa je vašemu telesu zagotovljena vrhunska ergonomska opora za sprostitev med sedenjem. Se sprašujete, kako? Stol vam zagotavlja dinamično sedenje. To pa pomeni, da lahko sedite na dva različna načina. Prvi način je aktivni, to je takrat, ko sedimo na sredini sedala. Ta se prilagaja naši medenici in hrbtenici in se ob vsakem našem gibu sinhrono premakne skupaj z nami. Ko pa želimo počivati, pa se zgolj premaknemo na konec sedala k naslonu ter se nanj udobno naslonimo. Naša hrbtenica pa je tudi v tem primeru v popolnoma pravilnem položaju.

Stol SpinaliS – certificiran medicinski pripomoček

Stol SpinaliS velja za certificiran medicinski pripomoček, ki je bil registriran s strani Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke. Naziv si je naš pisarniški stol, ki krepi mišice hrbtenice in spodbuja telo k pravilni drži, prislužil tekom številnih kliničnih preizkusov. Že raziskave na terapevtski žogi so pokazale, da je aktivno sedenje najbolj zdrav način sedenja. Prav takšno sedenje pa posnema tudi stol SpinaliS. Ta se premika hkratno z gibanjem vaše medenice in hrbtenice ter tako aktivira mišice in preprečuje napačne gibe, ki bi lahko povzročili hude bolečine v križu ter različne deformacije v hrbtenici.

V prid nakupu stola z gibljivim sedalom govorijo tudi številna pozitivna mnenja zdravnikov in seveda mnoge izjave zadovoljnih uporabnikov, ki so že uspešno odpravili ali vsaj bistveno zmanjšali težave s hrbtenico. Vsekakor pa se pred začetkom uporabe stola SpinaliS s svojim zdravnikom posvetujte vsi tisti, ki imate zares hude bolečine v križu, ki so posledica kompleksnejših deformacij, poškodb ali nesreč. Izbrani ortoped vam bo povedal, kdaj je primeren čas za uporabo stola SpinaliS.

Zdravo sedenje – mit ali resnica?

Je življenje brez bolečin v hrbtu, ki jih lahko spremljajo tudi hude bolečine v križu, sploh mogoče? Seveda! Pri blažjih težavah lahko največ naredimo kar sami, in sicer s korenito spremembo življenjskega sloga. Ta naj vključuje veliko gibanja, izvajanje vaj za krepitev hrbtnih mišic in seveda pravilno sedenje. Pri tem vam bo kar najbolj v pomoč eden od modelov naših ergonomsko zasnovanih pisarniških stolov SpinaliS, ki zagotavlja sedenje nove generacije. Govorimo o načinu sedenja, kjer je stol zgolj pripomoček, ki vaše telo spodbuja k temu, da samo sebi nudi oporo. Ker z uporabo našega stola krepite hrbtne mišice in ostala tkiva, lahko rečemo, da gre za neke oblike telesno aktivnost, ki jo izvajate kar med sedenjem in opravljanjem vsakodnevne službene obveznosti. S pomočjo naših strokovnjakov izberite najbolj ustrezen model in ga preizkusite v okviru enotedenskega brezplačnega preizkusa. Sprejmite odločitev in recite da aktivnemu sedenju – za boljši jutri brez bolečin.

spinalis - sprememba življenjskega sloga