Pandemija covida-19 je radikalno spremenila naš pogled na delo zaradi večje razširjenosti dela na domu. Po pandemiji je delo na delovnih mestih, ki to dopuščajo, postalo kombinacija dela na domu in dela v prostorih delodajalca, znana kot hibridno delo. V tej novi paradigmi je ključnega pomena temeljit premislek o varnosti in zdravju pri delu, ki zajema fizično ureditev domačih pisarn ter organizacijske in psihosocialne dejavnike, ki vplivajo na varnost in zdravju prijazne delovne pogoje.

Varnost in zdravje pri delu – nepogrešljivo ne glede na lokacijo

Delo na domu zahteva enako raven skrbi za varnost in zdravje pri delu kot delo v prostorih delodajalca. Zakoni o delovnih razmerjih in varnosti ter zdravju pri delu postavljajo jasne smernice za delodajalce in zaposlene. Delodajalci so zavezani k zagotavljanju varnih pogojev dela, ne glede na to, ali se delo opravlja doma ali v službi. To vključuje sprejemanje ukrepov za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje nevarnosti pri delu, pravilno obveščanje in usposabljanje ter zagotavljanje potrebne opreme in materialnih sredstev.

Pomen ergonomske ureditve

Neustrezna ureditev delovnega mesta, bodisi doma bodisi v prostorih delodajalca, lahko vodi v različne zdravstvene težave. To vključuje kostno-mišična obolenja ter senzorično utrujenost. Zlasti tisti, ki delajo z računalnikom, se srečujejo z ergonomskimi in fizičnimi tveganji. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu identificira nekaj ključnih dejavnikov tveganja, kot so nepravilna drža zaradi sedečega dela, dolgotrajno delo s tipkovnico in računalniki ter delo v okoljih z neoptimalnimi temperaturami, hrupom in neustrezno razsvetljavo.

Ergonomska tveganja in pravilna ureditev delovnih postaj

Med glavnimi ergonomskimi tveganji pri delu z računalniki so nepravilna drža telesa zaradi dolgotrajnega sedečega dela, stalnih statičnih položajev ter nepravilno umeščenih delovnih postaj. Intenzivnost dela s tipkovnico, miško in drugimi vhodnimi napravami, ki zahteva ponavljajoče se gibe rok in zapestij ter visoko stopnjo zbranosti, lahko privede do utrujenosti in poškodb. Prav tako je pomembno upoštevati delovno okolje, kot so primerna temperatura, ustrezna razsvetljava in zmanjšanje hrupa, saj ti dejavniki pomembno vplivajo na produktivnost in zdravje zaposlenih.

Pisarniški stoli in terapevtska žoga prikazuje sedenje

Ergonomski pisarniški stol za aktivno sedenje

SpinaliS stol je izjemen inovativen izdelek, ki združuje udobje pisarniškega stola z aktivnim sedenjem na terapevtski žogi. Ta stol je edinstven, saj omogoča udobno sedenje, obenem pa posnema koristi aktivnega sedenja na terapevtski žogi, ki jo številni zdravniki in terapevti priporočajo kot najboljšo prakso za zdravo sedenje v sodobnem pisarniškem okolju.

Aktivno sedenje na stolu SpinaliS – neprestana mišična aktivnost

Edinstvena lastnost SpinaliS stola je v tem, da spodbuja neprekinjeno mišično aktivnost med sedenjem. S tem, ko posnema učinke terapevtske žoge, omogoča uporabniku, da ohranja aktivnost svojih mišic ves čas, ne da bi se za to moral posebej truditi. To pomeni, da sedenje na SpinaliS stolu pripomore k ohranjanju zdravega telesa brez dodatnih naprezanj. V stoječem položaju vezi in mišice prevzemajo del obremenitve medvretenčnih ploščic. Pri sedenju se te mišice in vezi sprostijo, kar poveča pritisk na medvretenčne ploščice. Če sedimo v nepravilni drži dlje časa, postanejo mišice in vezi vedno bolj ohlapne. To povečuje obremenitev drugih delov hrbtenice, ki morajo prevzeti breme neaktivnih delov.

Pomen in koristi aktivnega sedenja

Aktivno sedenje pomeni stalno aktiviranje hrbtnih in trebušnih mišic med sedenjem. Ta praksa je še posebej učinkovita pri stolih z gibljivim sedalom, kot je stol SpinaliS. Pri aktivnem sedenju je uporabnik nenehno angažiran v ohranjanju stabilnosti, saj bi v nasprotnem primeru tvegal padec s sedeža. To je podobno sedenju na terapevtski žogi, kjer je zaradi njenih gibljivih lastnosti posameznik prisiljen ohranjati pravilno držo in vzravnano hrbtenico. Aktivno sedenje spodbuja nenehno mišično aktivnost, ki okrepi hrbtno in trebušno muskulaturo. S tem se razbremenijo medvretenčne ploščice, zmanjšajo bolečine v hrbtenici ter izboljša fizična kondicija posameznika. SpinaliS stol omogoča, da te koristi aktivnega sedenja prinesete v svoj delovni vsakdan brez dodatnih naporov.

Za zaključek lahko poudarimo, da je ergonomska ureditev delovnega mesta ključna za zdravje in dobro počutje pri delu, ne glede na to, ali delate doma ali v pisarni. S pravilno postavitvijo delovne postaje, ustrezno opremo in uporabo inovativnih rešitev, kot je SpinaliS stol, lahko dosežete udobno in produktivno delovno okolje. Aktivno sedenje na tem stolu prinaša številne koristi, vključno z močnejšimi mišicami, boljšo držo in zmanjšanimi bolečinami v hrbtu. S preudarnim pristopom k varnosti in zdravju pri delu ter uporabo ergonomske opreme lahko resnično uživate v udobnem in zdravem delovnem okolju. Ne pozabite, vaše dobro počutje je ključnega pomena, zato si vzemite čas za ureditev svojega delovnega prostora in odkrijte ugodnosti aktivnega sedenja že danes.