Nobena skrivnost ni, da ima dandanes vse več ljudi najrazličnejše težave s križem in hrbtenico. Bolečine v hrbtu so dokazano posledica sodobnega načina življenja, ki od posameznika zahteva veliko sedenja in bistveno manj gibanja. Če so naše babice in dedki večji del dneva preživeli na nogah in se zaradi takšnih in drugačnih razlogov veliko gibali, pa danes temu ni več tako. Dolgi delavniki v pisarnah, stres, hiter tempo življenja in številni drugi razlogi vplivajo na to, da smo ljudje vedno manj aktivni.

Če dobro pomislite – kdaj ste se nazadnje zares dobro razgibali? Se ne spomnite? Kaj pa, če vas vprašamo, kdaj ste nazadnje sedeli? Verjetno še pred nekaj minutami. Ljudje sedimo na delovnem mestu, na poti v službo in iz nje, pogosto pa tudi doma. Količina sedenja je posledično zelo velika, žal pa je sedenje pogosto nepravilno. Posledica tega pa so bolečine v hrbtu, kasneje pa lahko pride celo do večjih težav. A brez skrbi, saj lahko zase največ storite kar sami.

Odpravite bolečine v hrbtu

Razlogov za nastanek bolečin v hrbtu je veliko, najpogostejši med njimi so hernija ali zdrs medvretenčne ploščice, nosečnost, poškodbe, nepravilna drža, prekomerna vadba z visoko obremenitvijo in seveda neprilagojeno sedenje. Na nekatere vzroke za bolečine v hrbtu sami ne moremo vplivati in zahtevajo strokovno specialistično obravnavo. Vendar pa lahko sami pomembno vplivamo na številne druge in si tako zagotovimo bistveno boljšo kvaliteto življenja brez neprijetnih zbadanj ter bolečin.

bolečine v hrbtu

Strokovnjaki pravijo, da imajo pri preprečevanju težav s hrbtenico in križem ključno vlogo naslednji dejavniki: dovolj gibanja, pravilna izvedba vaj za krepitev hrbtnih mišic, pokončna drža in sedenje na ustreznem stolu. Med sedenjem je nujno, da pazite na svojo držo. Hrbet naj bo vzravnan, stopala pa po celotni površini uprta v tla. Če pri svojem delu uporabljate računalnik, naj bo zaslon nastavljen tako, da gledate naravnost vanj.

Toda pozor – pravilno držo med sedenjem lahko zagotovite zgolj ob uporabi ustreznega ergonomsko oblikovanega stola, ki vaše telo podpira na vseh kritičnih točkah. Poleg tega pa s svojimi pametno zasnovanimi rešitvami uporabniku omogoča aktivno sedenje, ki dokazano učinkovito preprečuje bolečine v hrbtu in ostale težave s križem in hrbtenico.

Spoznajte SpinaliS

Smo certificirano in večkrat nagrajeno podjetje, ki se ukvarja z izdelavo in prodajo ergonomsko oblikovanih stolov najvišje kakovosti. Naši ergonomsko oblikovani stoli za aktivno sedenje rešujejo težave s hrbtenico po vsem svetu. SpinaliS stole lahko tako vse pogosteje srečate v različnih pisarnah, kjer jim ni vseeno za zdravje in dobro počutje zaposlenih, ljudje pa si jih vse večkrat zaželijo tudi v svojem domu ali pa jih namenijo svojim otrokom, pri katerih je pravilna drža med sedenjem bistvenega pomena za zdrav razvoj.

bolečine v hrbtu

Naš osrednji produkt je pisarniški stol SpinaliS, ki je plod domačega, slovenskega tehnološkega razvoja. Ker gre za tako inovativen kot medicinski pripomoček, smo zanj prejeli celo patent. Njegov nosilec je gospod Tomaž Ham, lastnik podjetja Ham d.o.o. Poudarimo naj tudi dejstvo, da celotna proizvodnja naših stolov, z izjemo dveh elementov, poteka v Sloveniji. Celotno proizvodnjo vodi in skrbno nadzoruje omenjeno podjetje Ham, ki pri tem ves čas aktivno sodeluje z najboljšimi kooperanti. Vsi skupaj smo tako odgovorni za nastanek prvovrstnega medicinskega pripomočka za sedenje, ki je že marsikomu pomagal do odprave bolečin v hrbtu.

 

Aktivno sedenje zmanjša bolečine v hrbtu

Omenili smo že, da naši pisarniški stoli zagotavljajo dinamično sedenje, ki krepi hrbtne mišice, poskrbi, da je telo v gibanju tudi med vašim sedenjem ter na tak način uspešno odpravlja vaše bolečine v hrbtu. Toda kaj sploh je aktivno sedenje? V bistvu gre za poseben način sedenja, pri katerem sedeč položaj pravzaprav zagotavljajo mišice in ostala mehka tkiva našega telesa, ne pa zunanji podporni elementi, kot so naslonjalo, miza in nasloni za roke. To pomeni, da mišice zagotavljajo lastno podporo vašemu telesu, stol SpinaliS pa zagotavlja, da je ta pravilno izvedena in tako predstavlja odlično preventivo za zdrav hrbet ter življenje brez bolečin.

Na našem vrhunskem ergonomskem pisarniškem stolu lahko sedite na dva načina, in sicer aktivno in nekoliko bolj sproščeno. Ko sedite na sredini stola, se ta prilagaja gibanju vašega telesa in tako vaše telo spodbuja pri aktivaciji hrbtnih mišic. To je tudi razlog, da številni uporabniki sporočijo, da so zaradi sedenja v prvih dneh dobili značilni ‘muskelfiber’. Toda brez skrbi – ko se bodo vaše mišice nekoliko okrepile, bo sedenje s pomočjo stola SpinaliS postalo pravi užitek. Ob začetni uporabi našega stola vam zato svetujemo, da se premaknete bolj proti koncu sedala k naslonu in si tako zagotovite sedeč položaj, namenjen sprostitvi. Tudi pri tem načinu sedenja je vaša hrbtenica v pravilnem položaju, vi pa se lahko ‘odpočijete od aktivnega sedenja’.

Dinamično sedenje je osnova za krepitev hrbtnih mišic, ki ključno pripomorejo k bolj zdravi hrbtenici, pravilnejši drži in na splošno večji kakovosti vsakdanjega življenja. Prav to je razlog, da se za ergonomski stol SpinaliS odloča vse več ljudi, ki jim zdravje in dobro počutje veliko pomenita.

Izberite pravi ergonomski stol zase

Če si želite odpraviti bolečine v hrbtu, potem je izbira ustreznega ergonomsko oblikovanega stola več kot nujna. Kot smo že omenili, večino dneva preživimo v sedečem položaju. Zakaj torej ne bi sedeli zdravo?

Izbira stola je odvisna od tega, kakšen sedež in naslon za hrbet vam najbolj ustreza. Ljudje smo si različni, zato smo pri Spinalisu razvili širok nabor stolov, ki se prilagajajo različnim tipom telesa. Za zmanjševanje bolečine v hrbtu lahko izbirate med stoli z višjim naslonjalom in dodatno oblazinjenimi stoli. Na voljo pa so vam tudi različne prilagoditve po meri, kot sta  višina pisarniškega stola ali tip kolesc.

Za udobno sedenje v službi in doma

Ker si želimo, da bi tudi vi sedeli aktivno, s tem pa tudi bolj zdravo, smo vam omogočili enotedenski brezplačni preizkus izbranega modela pisarniškega stola SpinaliS. S pomočjo naših strokovnjakov izberite ustrezen stol, ki ga lahko nato preizkusite v pisarni ali v zavetju svojega doma. Opazili boste bistveno razliko pri sedenju, ki se od stolov s fiksnim sedalom loči v tem, da se v vse smeri gibljiv sedež prilagaja vsakemu premiku vašega telesa. To pomeni, da se pomakne v smeri giba medenice ter tako ohranja hrbtenico ves čas v pravilnem položaju.

Začetno bolečino zaradi aktivacije hrbtnih mišic bo kmalu zamenjal prijeten občutek med sedenjem, kar je tudi razlog, da vašega novega stola ne boste več hoteli zamenjati za klasični pisarniški model. Bolečine v hrbtu bodo sčasoma izzvenele, vi pa se boste veliko bolje počutili. Ste kdaj pomislili, da se lahko aktivno gibate tudi med sedenjem? Verjetno ne. Naš ergonomski pisarniški stol dokazuje ravno nasprotno – to pa je tudi razlog, da je tako poseben in edinstven.