Sedenju se ne moremo izogniti, vendar lahko najdemo rešitev v konceptu aktivnega sedenja. Ena od možnosti je uporaba gibljivih stolov pri delu za mizo. Na žalost intenzivno gibanje po večurnem sedečem delu na navadnih stolih ne more v celoti odpraviti vseh negativnih posledic, ki izhajajo iz sedentarnega življenjskega sloga. Daljše neprekinjeno sedenje je povezano z razvojem različnih motenj, ki vplivajo na zdravje, povzročajo bolečine in prispevajo k kroničnim nenalezljivim boleznim.

Pogosti zdravstveni problemi zaradi sedečega dela

Pri svojem delu se fizioterapevti vsakodnevno srečujejo z ljudmi, ki doživljajo občasno ali kronično bolečino v hrbtu, nogah, soočajo se z napetostjo v vratu in ramenih, utrujenostjo ter pomanjkanjem koncentracije. Ti simptomi niso več omejeni le na starejše. Vse to močno vpliva na kakovost življenja posameznika in njegovo zadovoljstvo, kar postavlja vprašanje o nujnosti iskanja rešitev za zmanjšanje sedenja in spodbujanje bolj aktivnega načina življenja. Tudi v Sloveniji narašča število ljudi, ki se soočajo s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki prevladujejo med vzroki za smrt. Kar 40 odstotkov odraslih tudi ne dosegajo priporočil Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) v zvezi s telesno aktivnostjo. Prav telesna neaktivnost pa spada  med štiri glavne dejavnike za tveganje splošne umrljivosti.

Prenos problematike na mlajše generacije in povezava s telesno držo

Problematika postaja še bolj zaskrbljujoča, saj se bolezni, povezane s telesno nedejavnostjo, in težave s telesno držo pojavljajo vedno bolj zgodaj, vključno že pri otrocih. Težave s sedenjem so opazne tako v vrtcih, šolah kot doma, še posebej pa se stopnjujejo kasneje, ko ljudje vstopijo v pisarniško okolje.

Sedentarni slog in pomanjkanje gibanja

Velik odstotek izostankov zaposlenih na delovnem mestu je povezan s težavami hrbtenice. Statistika razkriva, da je približno 60% invalidskih upokojitev posledica poškodb hrbtenice. Presenetljivo ni vedno krivec dvigovanje težkih bremen ali težko fizično delo, temveč pogosto ravno napačen položaj med sedenjem. Breme na hrbtenici pri sedenju je namreč skoraj dvakrat večje kot pri hoji.

Aktivno sedenje za večjo produktivnost

Stres na delovnem mestu je ključni dejavnik, ki zavira produktivnost. Obremenjenost z delovnimi nalogami s seboj prinaša načeto zdravje, razne bolečine, splošno slabo počutje, kar seveda lahko precej vpliva na izvajanje delovnih nalog in obveznosti. V tem kontekstu igrajo pisarniški stoli za aktivno sedenje ključno vlogo, saj vplivajo motivacijsko in pomagajo izboljšati delovno izkušnjo.

Aktivno sedenje za več energije

Aktivno sedenje prinaša številne fizične koristi, ki neposredno vplivajo na energetsko raven posameznika. S tem, ko mišice telesa delujejo bolj aktivno, se poveča pretok krvi, kar vodi v hitrejši srčni utrip. Raven energije se dvigne, to pa je ključen faktor za premagovanje utrujenosti in  izboljšanje počutja na splošno.

Aktivno sedenje za premagovanje utrujenosti

Veliko zaposlenih se sooča z utrujenostjo, ki ni zgolj posledica delovnih obveznosti, temveč tudi domačih opravil in iskanja ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem. Pomanjkanje spanca na dolgi rok lahko vodi v kronično utrujenost. Aktivno sedenje lahko igra ključno vlogo pri spopadanju s tem izzivom, saj spodbuja krvni obtok, ohranja budnost ter preprečuje, da bi se zaposleni počutili zaspane med delovnim časom.

Pisarniški stoli SpinaliS za aktivno in udobno sedenje

Pisarniški stoli SpinaliS predstavljajo inovativno rešitev, saj omogočajo uporabnikom dva načina sedenja: aktivno sedenje, ki posnema sedenje na žogi in s tem spodbuja različne telesne procese, ter udobno sedenje, ki zagotavlja ergonomsko oporo pri dolgotrajnem sedenju. Ta kombinacija prispeva k preprečevanju upada motivacije, ki ga lahko povzroči neudobno ali monotono sedenje.

Preprečevanje bolečin z ergonomskimi stoli SpinaliS

Pisarniški stoli SpinaliS ne omogočajo le udobnega sedenja, temveč tudi aktivno skrbijo za zdravje hrbtenice. Njihova oblika in funkcionalnosti zmanjšujejo bolečine v hrbtu, ki so pogosto posledica dolgotrajnega sedenja. S tem prispevajo k splošnemu dobremu počutju in preprečujejo težave, povezane s slabo držo in nepravilnim sedenjem.

Izboljšana drža za večjo samozavest in produktivnost

Ohranjanje dobre drže med sedenjem na pisarniškem stolu ima številne pozitivne učinke, med katerimi izstopa zmanjšanje možnosti za bolečine in dolgotrajne težave. Poleg tega lepa in postavna drža pomembno vpliva na samozavest posameznika, kar neposredno vpliva na delovne rezultate. S tem se kaže, da skrb za držo in udobje med sedenjem ni le luksuz, temveč ključen element za optimalno delovno učinkovitost.

Večja motivacija s primernimi delovnimi pogoji

Za dosego večje motivacije zaposlenih so dobri delovni pogoji ključnega pomena. Med temi pogoji ima nabava ustrezne pisarniške opreme, še posebej pisarniškega stola, pomembno vlogo. Ko podjetje investira v delovne pripomočke, ki spodbujajo ohranjanje zdravja zaposlenih, to deluje motivacijsko. Zaposleni občutijo skrb za njihovo dobro počutje, kar se odraža v povečani predanosti in produktivnosti.

Kombinacija pristopov za optimalno delovno okolje

Ergonomsko oblikovani pisarniški stoli, ki združujejo udobje in aktivno sedenje, imajo dolgoročen vpliv na delovno učinkovitost. Pisarniški stoli SpinaliS so izjemno prilagodljivi, kar omogoča kreativno pristopanje k opravljanju nalog v pisarni. Poleg uporabe teh stolov lahko v delovno okolje vključite tudi druge pristope, kot so dvignjene mize in opravljanje dela stoje. Različne pozicije stola in mize, ter miza pod različnimi koti, so le nekateri načini, kako prilagoditi delovni prostor, pri čemer se pisarniški stoli SpinaliS enostavno prilagajajo tem različnim postavitvam.